DWERGAUTOCLUB BELGIË IS EEN VERENIGING VOOR HET BEWAREN, HET RESTAUREREN EN HET AANMOEDIGEN TOT AANKOOP VAN ALLE MERKEN VAN DWERGAUTO'S.

WE BEOGEN HET VERSTREKKEN VAN INFORMATIE AAN ONZE LEDEN OMTRENT TECHNIEK, LITERATUUR EN AANSCHAF VAN WISSELSTUKKEN, EN OOK HET IN DE PUBLIEKE BELANGSTELLING BRENGEN VAN DE DWERGAUTO DOOR RONDRITTEN.

 

Hans koestert zijn dwergauto, ‘ook al is hij niet vooruit te branden’

Hans Bodewes bij de rode Bambino Sport in de zandloper op de Noordkade in Veghel. © Van Assendelft Fotografie

Het is een auto van niks, maar Veghel mag er trots op zijn. De Bambino, een zogeheten dwergauto die ooit in Veghel werd gemaakt. Een paar slechts.

Liefhebber Hans Bodewes uit Uden knapte zo’n wrak op dat sindsdien staat te schitteren in de zandloper op de Noordkade.

Wat was Veghel in 1957 trots op ‘hun’ Bambino, volgens de Veghelse Courant het pronkjuweel van de R.A.I.-autotentoonstelling. Opvallend was de mooie lijn van de wagen die er uitziet als hadden wij te doen met een of andere dure klassenwagen maar de prijs bleek slechts f. 2.995,--. Bijna ongelooflijk!! Wij hebben nog een uur lang op de R.A.I. rondgewandeld maar moesten zonder chauvinistisch te zijn vaststellen dat Veghel met zijn nieuwe product de R.A.I. beheerste”, aldus de opgetogen redacteur in zijn verslag.
Maar binnen een jaar was Alweco, de Veghelse fabriek waar de Bambino’s van de band moesten rollen, al failliet.

Bambino was slecht

Dat verbaast kenner en liefhebber Hans Bodewes (79) uit Uden helemaal niets. ,,De Bambino was een ronduit slechte auto”, zegt Bodewes, voorzitter van de Nederlandse Dwergautoclub DWAC die al zijn hele leven lang deze te heet gewassen autootjes koestert en restaureert.

Motor van nog geen 200 cc

Dertien heb ik er volgens mij nu”, zegt hij voorzichtig. Eentje daarvan is de knalrode Bambino Sport, een cabrio met polyester carrosserie en motortje van nog geen 200 cc. ,,Hij is niet vooruit te branden”, lacht Bodewes die meer tijd aan de auto gesleuteld heeft dan dat hij erin reed. Voor zo ver de Udenaar kan nagaan heeft hij het nog enige exemplaar dat ooit in Veghel werd gemaakt.

Alweco in Veghel

Het idee was om heel veel Bambino’s te produceren in de Alweco-fabriek langs de Zuid-Willemsvaart. Directeur Henk Albronda zag wel toekomst in een goedkoop autootje voor het volk. In Duitsland verwierf hij de verkooprechten voor de Fulda S1, een autoscooter op drie wielen.

Bambino cabrio met vier wielen

Die dwergauto’s zouden in onderdelen naar Veghel komen om daar in elkaar gezet te worden maar zo ver kwam het nooit. De Duitse leverancier ging failliet - een veeg teken - maar Albronda ging stug door en ontwikkelde zelfs een eigen versie: de Bambino Sport, een cabrio met zo waar vier wielen. Maar ook dat ging snel fout.

Wat de gek er voor geeft

02 Bambino

Het is behelpen in de Bambino. © Hans Bodewes

Er zijn vooral veel onderdelen gemaakt, amper complete Bambino’s”, zegt Bodewes. Zijn exemplaar werd door een vriend van hem in de buurt van Winschoten gevonden. ,,Ik hem hem gekocht voor 4000 gulden. Da’s een hoop geld voor een wrak, want dat was het. Maar ja, waarde is wat de gek er voor geeft.” En Bodewes was er heel blij mee.
Van top tot teen heeft hij het karretje - ‘ik pas er zelf amper in’ - onder handen genomen, bumpers en de asbak bedacht hij zelf.

Restauratie of herbouw?

Hij was met de hand geschilderd. Rood, maar ik kwam onder de kap ook stukken blauw tegen. Later heb ik hem mooi laten spuiten”, zegt hij over de restauratie die hij zelf liever als ‘herbouw’ omschrijft. Maar dat vindt hij juist leuk. Het opknappen moet niet te gemakkelijk zijn. Ik doe ook nooit twee keer dezelfde auto.”

03 Bambino

Een brochure vol dwergauto's van de Nederlandse Dwergautoclub. Zoek de Heinkel. © Hans van Alebeek

De Bambino is een van de circa vijftien Nederlandse dwergauto’s die tussen 1950 en 1960 werden gemaakt. Goedkope karretjes die bij gebrek aan kennis en geld door handige hobbyisten vaak zelf in elkaar werden geknutseld. De meest bekende buitenlandse zijn de Heinkel met het deurtje aan voorkant, de Goggomobil en de Messerschmitt.

Op plek 100

Maar ik hou vooral van de dwergauto’s die niet zo goed in elkaar zitten en waarvan er soms maar een paar gemaakt zijn”, zegt Bodewes, techneut die jarenlang bij Vanderlande in Veghel werkte. Zoals de Bambino dus. Waar deze staat in de top 25 van dwergauto’s? Op plek 100 denk ik, het is haastwerk. Een hele slechte auto.” Maar daarom zo leuk.

04 Bambino

Hans Bodewes met zijn vrouw tussen al zijn door hemzelf opgeknapte dwergauto's. Linksachter staat een zeldzame Amsterdamse witkar, het rode exemplaar op de voorgrond is een speelgoedautootje. © Duncan de Fey

Bodewes heeft al zijn zelf gerestaureerde dwergauto’s nog allemaal. Ze staan op elkaar gepropt in diverse hokken en garages rondom zijn huis. Maar als het moet lopen ze zo weer als een zonnetje”, zegt hij.
Alleen de knalrode Bambino staat nu al een paar jaar te pronken in de grote zandloper bij de ingang van de Noordkade in Veghel. Bijna op de plek waar hij ooit gemaakt werd. Het zou voor een paar dagen zijn”, lacht Bodewes als hij speciaal voor de foto bij zijn Bambino klimt. Maar hij staat hier mooi.

Zandloper was voor BMW 7

Deze enorme zandloper stond in 2008 midden op het Rode Plein in Moskou om de nieuwe BMW 7 te presenteren. Stefan van de Ven haalde het ding naar Veghel, net als de Bambino. Een armetierige karretje, een beetje Duits maar vooral Veghels. Made in Meierijstad zouden ze anno 2020 trots zeggen.

05 Bambino

Hans Bodewes en fotograaf in de zandloper op de Noordkade. © Hans van Alebeek

Dit artikel is geschreven door Hans van Alebeek op 30-07-20, 20:02 Laatste update: 08:55 Bron: BD

In het artikel over de Fuldamobil is het merk Bambino ook al eens aangeraakt.

 

.

DWERGAUTOCLUB BELGIË IS EEN VERENIGING VOOR HET BEWAREN, HET RESTAUREREN EN HET AANMOEDIGEN TOT AANKOOP VAN ALLE MERKEN VAN DWERGAUTO'S.

WE BEOGEN HET VERSTREKKEN VAN INFORMATIE AAN ONZE LEDEN OMTRENT TECHNIEK, LITERATUUR EN AANSCHAF VAN WISSELSTUKKEN, EN OOK HET IN DE PUBLIEKE BELANGSTELLING BRENGEN VAN DE DWERGAUTO DOOR RONDRITTEN.