DWERGAUTOCLUB BELGIË IS EEN VERENIGING VOOR HET BEWAREN, HET RESTAUREREN EN HET AANMOEDIGEN TOT AANKOOP VAN ALLE MERKEN VAN DWERGAUTO'S.

WE BEOGEN HET VERSTREKKEN VAN INFORMATIE AAN ONZE LEDEN OMTRENT TECHNIEK, LITERATUUR EN AANSCHAF VAN WISSELSTUKKEN, EN OOK HET IN DE PUBLIEKE BELANGSTELLING BRENGEN VAN DE DWERGAUTO DOOR RONDRITTEN.

 

Renault presenteert sinds twee jaar zijn vier nieuwe puur elektrische auto's en daarvan is de Twizy de eerste die eind 2011 wordt gecommercialiseerd. Het is een zeer compact voertuigje, slechts 1190 mm breed, 2330 mm lang en 1460 mm hoog waarin men met twee achter elkaar kan plaatsnemen. En het is 100% elektrisch.

De aandrijving geschiedt door een asynchrone elektromotor die 15kW (20pk) levert tegen 7.000 rpm. Het maximum koppel van 57Nm is direct beschikbaar. Hij wordt gevoed door een Lithium-Ion batterij die onder de bestuurderszetel is gemonteerd. Goed centraal, om bij mogelijke botsing, ver uit de verbuigingszones te blijven. Ook zo laag mogelijk om het zwaartepunt te laten meewerken aan een verrassend stabiele wegligging voor zo'n smal ding (zie de video). De batterij wordt opgeladen via een drie meter lange stroomdraad met een normale stekker, die netjes weggemoffeld zit in de snoet van het kleinood.

De Twizy is puur op stadsmobiliteit gericht. Renault biedt twee versies aan. Ten eerste een Twizy die iets meer dan 80 km/h suist (Auto55.be haalde er op de testpiste van Mortefontaine in Frankrijk 86km/u mee) en een normaal rijbewijs vereist. Dan de tweede Twizy 45 die - afhankelijk van de landelijke wetgevingen - geen rijbewjjs vereist. In ons land rijden ook nogal wat nepautootjes zoals Aixam en Ligier's en voor die tuffertjes zal de Renault Twizy mogelijk verpletterend worden.

De Twizy kost minstens € 6.990 en zoals Renault eerder al voorspelde wordt de batterij gehuurd door de koper. In de Twizy is dat € 45 per maand voor ongeveer 7.500 km per jaar. Parkeerhulp is een optie, en naar ons gevoel een aanrader omdat de deze stadsmus wel compact is, maar aan de bestuurder geen contouren toont. Hoe meer men met de auto is geassimileerd, hoe beter het met parkeren gaat. Maar toch... best die parkeerhulp. De Twizy heeft open flanken en en dat schept sensaties tijdens het rijden, maar roept ook vragen op. Hoe het gevoel is als het regent, of er een andere verkeersdeelnemer zijdelings tegenaan dondert...? Het studiemodel dat eerder al op verschillende salons te zien was, had wel deuren. Omwille van het prototype-karakter van onze testwagen reden we ook zonder airbag in het stuurwiel.

Auto55.be reed met één van de drie echte prototypes (die per stuk € 1 miljoen kosten) en de dagelijkse verdere technische verfijning nog niet waren ontgroeid. Instappen kan langs linker- of rechterkant en de bestuurderszetel is in lengte verstelbaar zodat een echt goede zit achter het stuurtje wordt gevonden. De bediening is eenvoudig. Ze doet denken aan de vroegere Dafjes: één stand vooruit en één stand achteruit en daartussen neutraal.

twizzyStarten gebeurt met een gewone contactsleutel en met de voet op de rem. Uit veiligheid. Want bij het indrukken van de acceleratiepedaal flitst de Twizy behoorlijk gezwind weg. Alleen dan hoort men een licht geruis. Dat komt van een transmissie die de 7000t/m van de elektromotor via een pignon-stelsel traploos naar de wielen brengt. Het kan ingebeeld worden dat het functioneert zoals een Continu Variabele Transmissie, maar het systeem is constructief niet hetzelfde. Zoals alle constructeurs van EV's wil ook Renault een waarschuwingsgeluid voor argeloze voetgangers. Omdat echter de normen - net als destijds voor een claxon - nog niet vastliggen, blijft dit tot nader order uit. Als je begint te rijden moet je, onvermijdelijk, eens stoppen. De vier schijfremmen doen perfect hun werk maar op het rempedaal wordt veel spierkracht gevergd. Renault belooft dat daaraan nog wordt gewerkt, net als aan een licht storende bandenwrijving bij het heel kort draaien (draaicirkel 3,40 meter!) met een stuurwiel zonder bekrachtiging. Allemaal natuurlijk weggelaten om zoveel mogelijk gewicht te besparen en de standtijd van de batterij zo hoog mogelijk te houden. De Twizy weegt 450 kg inclusief batterij (100 kg). De autonomie varieert van 55 tot 115 km volgens rijstijl en gewichtsbelasting. In België is het momenteel zo dat je als particulier 30% fiscale aftrekbaarheid geniet op een 100% elektrische wagen, dit met een maximum tot € 9000. Bedrijven hebben een fiscale aftrekbaarheid van 120%.

Op het instrumentenbord is het amusante samenspel van prestaties én accu-ontlading goed te volgen. Een tweede passagier, wat krapper achteraan gezeten, mocht niet mee omwille van het prototype-stadium en de verzekering daar rond. In een zo klein gegeven als de Twizy toont Renault zich wel groot in het bedenken van afsluitbare opbergruimten. We zijn nieuwsgierig waar de Twizy het eerst massaal zal opduiken. En wie ervoor zal vallen. Groene jongens, die afgaan op het milieu-aspect... jeugd die in de gaten heeft dat je ermee opvalt of mensen voor wie gebruiksgemak primeert. Er zijn alternatieven, maar die zijn weinig bekend. En Renault is een machtige grote naam. Die moet voor niemand nog worden gespeld.

bron: Auto55

DWERGAUTOCLUB BELGIË IS EEN VERENIGING VOOR HET BEWAREN, HET RESTAUREREN EN HET AANMOEDIGEN TOT AANKOOP VAN ALLE MERKEN VAN DWERGAUTO'S.

WE BEOGEN HET VERSTREKKEN VAN INFORMATIE AAN ONZE LEDEN OMTRENT TECHNIEK, LITERATUUR EN AANSCHAF VAN WISSELSTUKKEN, EN OOK HET IN DE PUBLIEKE BELANGSTELLING BRENGEN VAN DE DWERGAUTO DOOR RONDRITTEN.