DWERGAUTOCLUB BELGIË IS EEN VERENIGING VOOR HET BEWAREN, HET RESTAUREREN EN HET AANMOEDIGEN TOT AANKOOP VAN ALLE MERKEN VAN DWERGAUTO'S.

WE BEOGEN HET VERSTREKKEN VAN INFORMATIE AAN ONZE LEDEN OMTRENT TECHNIEK, LITERATUUR EN AANSCHAF VAN WISSELSTUKKEN, EN OOK HET IN DE PUBLIEKE BELANGSTELLING BRENGEN VAN DE DWERGAUTO DOOR RONDRITTEN.

 

Het automuseum Impéria, het is voorbij!

Het is een nevenschade van de overstromingen van deze zomer. Toegegeven ... er is geen mens gestorven, maar het Impéria-museum moet definitief zijn deuren sluiten. Deuren die het niet meer heeft, bovendien: het gebouw verkeert in erbarmelijke staat, met een ingestorte muur en een ingang, ingegooid door de stroom water die het pand binnengedrongen was, Ook verschillende vitrines moesten eraan geloven.

https://www.facebook.com/watch/?v=365121015053562

Het is een vereniging die dit museum beheert. Zijn secretaris Dany Mosbeux ziet niet hoe hij opnieuw moet beginnen: "Het gebouw is onbruikbaar en zelfs gevaarlijk, met een ingestorte muur. Er zijn geen deuren meer, ze werden ingegooid door een auto, gedragen door de golven. De dertig auto's, bedekt met modder, duwden elkaar een beetje tegen elkaar, maar ze hebben niet te veel geleden, er zijn geen blutsen. Ze zijn naar hun respectievelijke eigenaren gegaan, omdat ze in opslag stonden, en ze zullen naar een werkplaats of garage gaan voor restauratie, of misschien zullen ze worden verkocht?".

Al meer dan dertig jaar verzamelden gepassioneerde oldtimerliefhebbers documenten en archieven over de laatste Belgische autofabrikant. Er is niks over. De rivier nam het allemaal mee. Het maakte deel uit van het industriële erfgoed van Luik, dat veel verder gaat dan het dorp Nessonvaux, de bakermat van het ontmantelde merk.

Het museum stelde een dertigtal oude wagens tentoon van verschillende merken. Een van de grootste stands bestond uit verschillende modellen van Imperia en Vanguard, met 12 voertuigen die in Nessonvaux werden gebouwd.

De oudste hier tentoongestelde Imperia dateerde uit 1927 en beschikte over de beroemde kleppenloze motor (systeem Knight waarmee het merk bekend werd). Een Vanguard uit 1951, was een andere getuige van die belangrijke periode voor Nessonvaux. Er waren ook verschillende motoren van het merk Adler te zien, naast een twaalftal andere motoren van verschillende merken.
Wat betreft de oude fabriek van Imperia, stroomopwaarts in de vallei, werd twee jaar geleden een herbestemmingsproject voorgesteld. Maar aangezien het gaat om de "herbestemming" van de site tot een woonzone van honderd woningen, is het niet uitgesloten dat de overstromingen van midden juli een fundamentele herziening van deze plannen vereisen.

Tekst en foto’s: RTBF

{youtube}TfTOB-E-Jyc{/youtube}

In 2015 hebben wij, samen met de dwergautoclub, tijdens een oldtimerrondrit, vanuit Remersdaal een bezoekje gebracht aan dit museum. Van de vele foto’s, die er toen gemaakt geweest zijn, een kleine selectie. De eerste twee foto’s zijn van de Impéria SS uit 1927.
Historische foto’s gezien de sluiting van het museum. Herman heeft zelfs nog (familie)foto’s geschonken aan dat museum ... ook meegespoeld ???
Tekst: Yvan
Foto’s: Herman en Yvan

Voor wie van naaldje tot draadje de geschiedenis nog eens wil nalezen kan ook volgende publicatie van Historicar eens nalezen: https://www.hvcb.be/images/historicar/40_NL.pdf

 

DWERGAUTOCLUB BELGIË IS EEN VERENIGING VOOR HET BEWAREN, HET RESTAUREREN EN HET AANMOEDIGEN TOT AANKOOP VAN ALLE MERKEN VAN DWERGAUTO'S.

WE BEOGEN HET VERSTREKKEN VAN INFORMATIE AAN ONZE LEDEN OMTRENT TECHNIEK, LITERATUUR EN AANSCHAF VAN WISSELSTUKKEN, EN OOK HET IN DE PUBLIEKE BELANGSTELLING BRENGEN VAN DE DWERGAUTO DOOR RONDRITTEN.