DWERGAUTOCLUB BELGIË IS EEN VERENIGING VOOR HET BEWAREN, HET RESTAUREREN EN HET AANMOEDIGEN TOT AANKOOP VAN ALLE MERKEN VAN DWERGAUTO'S.

WE BEOGEN HET VERSTREKKEN VAN INFORMATIE AAN ONZE LEDEN OMTRENT TECHNIEK, LITERATUUR EN AANSCHAF VAN WISSELSTUKKEN, EN OOK HET IN DE PUBLIEKE BELANGSTELLING BRENGEN VAN DE DWERGAUTO DOOR RONDRITTEN.

 

In 1952 ontvingen gehandicapte Russische veteranen uit de Tweede Wereldoorlog (of de ‘Grote Patriottische Oorlog’ zoals deze in de USSR werd genoemd) hun langverwachte gemotoriseerde transportmiddel in de vorm van een door de overheid ter beschikking gestelde open driewieler, de SL1.

SMZ S3A-M

Het lichte voertuig, gebouwd door een motorbedrijf in Serpuchow, bewees dat het hebben van slechts drie wielen een onpraktische keuze was vanwege de Russische sneeuw, natte sneeuw en modder. Daarom verscheen in 1958 de SMZ met vier wielen en open dak. Hij kon een snelheid van 40 km/uur halen in plaats van de 20,4 km/uur van het vorige model en had een torsiestaafvering aan de voorkant die aan een buizenframe was bevestigd. Het brandstofverbruik van dit model was 5 liter benzine op 100 km. De elektrische uitrusting was als een motorfiets – 6 volt. Er werden twee verschillende modellen vervaardigd: de S3A, voor het rijden met twee handen en één been, zoals hier te zien, en de SZB-versie voor het rijden met één hand en één been. In de Sovjet-Unie werden ze gewoonlijk ‘motorrolstoelen’ genoemd (of invalidka in het Russisch) en waren ze alleen verkrijgbaar via het socialezekerheidsstelsel, geleasd voor maximaal vijf jaar. Na vijf jaar gebruik moest een huurder zijn ‘motorrolstoel’ inleveren bij de hulpverleningsorganisaties en kreeg hij een nieuwe. Oude eenheden werden eenvoudigweg per afdeling vernietigd en van de inventarislijst verwijderd. Dit is de belangrijkste reden waarom dit voertuig één van de zeldzaamste Sovjetauto's in de geschiedenis wordt. De S3A werd geproduceerd tot begin jaren ‘70, toen hij werd vervangen door een gemoderniseerde S3D-versie.

Fabrikant: SMZ, Serpuchow, USSR

Model: SAZ S3A-M Motor: SMZ, 2-takt Carrosserie: staal
Bouwjaar: 1956 - 1972 Aantal cilinders: 1 Chassis: staal
  Verplaatsing: 346 cc, 72 mm Vering voorzijde: torsiestangen
  Vermogen: 10 pk (7 kW)  Vering achter: torsiestangen
Lengte: 2.625 mm Versnellingsbak: 3 + achteruit Besturing: tandheugel
Breedte: 1.316 mm Starter: elektrisch Remmen: Peg
Gewicht:425 kg Elektriciteit: 6 volt 4 wielen: 5,00 x 10"
Interieur: bank Bobine Top snelheid:40 km/h

 

SMZ-cyclecar

De SMZ- cyclecar was een Sovjet- microcar, vervaardigd in Serpoechov, Rusland, door Serpoechov Motor Works ( Russisch: Серпуховский Мотозавод , Serpoechovskiy Motozavod ), later bekend als de inmiddels ter ziele gegane SeAZ. De meest voorkomende modellen waren de S-3A (S-Three-A) en S-3D (S-Three-D). Ze waren speciaal ontworpen voor gehandicapte bestuurders en werden in de USSR gratis of met grote korting verspreid via het socialezekerheidsstelsel van de Sovjet-Unie, en werden niet officieel verkocht aan niet-gehandicapte mensen. [1] De S-3A-M werd geproduceerd tussen 1958 en 1970. Hij werd aangedreven door een 346 cc eencilinder tweetaktmotor, goed voor 10 pk (7 kW) en een topsnelheid van 55 km/u (34 mph). ).
De S-3D, geproduceerd tussen 1970 en 1997, was een tweezits, vierwielige fietsauto, 2,6 meter (102,4 inch) lang, maar tamelijk zwaar (≈500 kg) vanwege de volledig stalen carrosserie. Hij werd aangedreven door een IZH-P3 luchtgekoelde tweetaktmotor (18 DIN pk).
In de USSR stond het model algemeen bekend als een "motorrolstoel" ( Russisch: инвалидка , invalidka ) omdat ze via het socialezekerheidsstelsel alleen voor vijf jaar aan gehandicapten werden verhuurd zonder toestemming om te verkopen (op een vergelijkbare manier als de Britse Invacars, gemaakt door AC, Thundersley en Tippen). Na vijf jaar gebruik moest een huurder zijn ‘motorrolstoel’ inleveren bij de hulpverleningsorganisaties en kreeg hij een nieuwe.
Net als de Invacars werden niet alle "invalidka's" gesloopt, omdat sommige van hun gehandicapte huurders erin slaagden ze als privébezit te registreren. Tegenwoordig zijn ze echter zeldzaam, en eerdere modellen zijn uitzonderlijk zeldzaam en zijn verzamelobjecten geworden.
Sinds de jaren tachtig is het gebruik van SMZ-auto's afgenomen, omdat bestuurders met een handicap de voorkeur geven aan conventionele auto's met aangepaste besturing: Zaporozhets- modellen bijvoorbeeld, of de latere VAZ-1111 "Oka", die met aanzienlijke kortingen aan hen werden verkocht. De laatste 300 S-3D's verlieten de SeAZ-fabriek pas in de herfst van 1997.
De S-3D-productie werd stopgezet zonder directe vervanging. De VAZ-1111 "Oka", die deze rol later vervulde, was een veel grotere auto met vier zitplaatsen.

Technische fiche:
Gewicht - 454 kg (1.001 lb)
Afmetingen – 2595 mm 102 inch (lengte) x 1380 mm 54 inch (breedte) x 1350 mm 53 inch (hoogte)
Spoorbreedte – 1.114 mm (43,9 inch)
Wielbasis - 1.700 mm (66,9 inch)
Minimale draaicirkel – 3,8 – 4,2 m
Maximale snelheid – 55 km/u (34 mph)
Brandstofverbruik – 7,0 liter per 100 kilometer (40 mpg  imp ; 34 mpg  US )
Motor – IZH-P3-01, gelegen aan de achterkant
Cilinder - 346 cc, 72 mm (2,8 inch) in diameter
Zuigerslag - 85 mm (3,3 inch)
Maximaal vermogen - 18 pk (13 kW)
Compressie-index – 7,5–8
Viertraps versnellingsbak

DWERGAUTOCLUB BELGIË IS EEN VERENIGING VOOR HET BEWAREN, HET RESTAUREREN EN HET AANMOEDIGEN TOT AANKOOP VAN ALLE MERKEN VAN DWERGAUTO'S.

WE BEOGEN HET VERSTREKKEN VAN INFORMATIE AAN ONZE LEDEN OMTRENT TECHNIEK, LITERATUUR EN AANSCHAF VAN WISSELSTUKKEN, EN OOK HET IN DE PUBLIEKE BELANGSTELLING BRENGEN VAN DE DWERGAUTO DOOR RONDRITTEN.