DWERGAUTOCLUB BELGIË IS EEN VERENIGING VOOR HET BEWAREN, HET RESTAUREREN EN HET AANMOEDIGEN TOT AANKOOP VAN ALLE MERKEN VAN DWERGAUTO'S.

WE BEOGEN HET VERSTREKKEN VAN INFORMATIE AAN ONZE LEDEN OMTRENT TECHNIEK, LITERATUUR EN AANSCHAF VAN WISSELSTUKKEN, EN OOK HET IN DE PUBLIEKE BELANGSTELLING BRENGEN VAN DE DWERGAUTO DOOR RONDRITTEN.

 

Lloyd Cars Ltd was een Britse autofabrikant, opgericht door Roland Lloyd (1904–1965), zoon van een garagehouder, en gevestigd in Patrick Street, Grimsby, Lincolnshire, Engeland tussen 1936 en 1951.

Er werden twee modellen gemaakt, gescheiden door de Tweede Wereldoorlog. II; Het bedrijf was ongebruikelijk voor een kleine fabrikant omdat het bijna alle componenten in eigen huis maakte. Nadat de autoproductie was gestopt, ging het bedrijf door met algemene engineering tot 1983. Tijdens de Tweede Wereldoorlog maakte het bedrijf onderdelen voor Rolls-Royce Merlin- vliegtuigmotoren.
Er wordt aangenomen dat er ongeveer 15 Lloyd-auto's zijn overgebleven.
Het merk had geen banden met het Noord-Duitse auto- en motorbedrijf dat tussen 1906 en 1914 en tussen 1950 en 1963 auto's maakte onder een ander merk Lloyd.

Lloyd 350

De vooroorlogse auto was eigenlijk een fietsauto (cyclecar) en werd aangedreven door een eencilinder, watergekoelde Villiers tweetaktmotor van 347 cc met een vermogen van 11,5 pk, geplaatst aan de achterkant van de auto en die het vermogen via een versnellingsbak met drie versnellingen overbracht naar het nabije achterwiel alleen met een ketting. Het vierwielige chassis was rondom onafhankelijk geveerd met behulp van dwarse bladveren. De auto was bewust eenvoudig gehouden, er was geen elektrische starter aanwezig, de brandstoftank was met zwaartekrachttoevoer boven de motor gemonteerd en de ruitenwissers werden met de hand bediend.
Hij was verkrijgbaar als open tweezitter en, ongebruikelijk voor een lichte auto, als gesloten driezitter. De productie stopte bij het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog en er werden er 250 gemaakt, terwijl auto's werden geëxporteerd naar Nederland, Nieuw-Zeeland en Zuid-Afrika. Er werd gezegd dat hij een snelheid van 70 km/u kon bereiken. De auto kostte voor de basisversie £ 80, maar er was ook een “deluxe” met elektrische start en verlichting voor £ 85.
Vlak voor het uitbreken van de oorlog werd er een bestelwagenversie geïntroduceerd met de motor voorin en voorwielaandrijving, maar er werden er maar een paar van gemaakt.

Lloyd 650

In 1946 werd de productie opnieuw gestart met een grotere tweecilinder 654 cc Lloyd-motor met een boring van 70 mm en een slag van 85 mm, die 25 pk produceerde bij 2450 tpm. De aluminium tweecilindermotor was dwars aan de voorkant gemonteerd en dreef de voorwielen aan via een vierversnellingsbak met synchromesh op alle snelheden, inclusief achteruit. Het was nog steeds een tweetakt, maar de lagers waren onder druk gesmeerd. Een derde cilinder en zuiger die een heen en weer gaande en licht roterende beweging hadden, waren verbonden met de carburateur, waarbij poorten in de cilinderwanden verbonden waren met de twee cilinders van de motor. Deze werd gebruikt om het brandstofmengsel uit de carburateur te zuigen en het mengsel naar elke motorcilinder over te brengen. Deze dubbelwerkende zuiger van de brandstofvulcilinder was hol met poorten in de zuigerwanden en poorten in de vulcilinderwanden die verbonden waren met elk van de hoofdcilinders van de motor. Eén motorcilinder werd geladen door de neerwaartse en licht roterende slag van de vulcilinderzuiger, waardoor de zuiger en de zijwandpoort van de laadcilinder vrijkwamen en het mengsel naar de motorcilinder kon worden overgebracht. De andere motorcilinder werd met mengsel gevuld door de opwaartse slag van de vulcilinderzuiger. De motorcilinders en de brandstofvulcilinders waren in een driehoekige configuratie geplaatst, waarbij de brandstoflaadcilinder centraal was geplaatst en door zwaartekracht gevoede brandstof ontving uit de op het schot gemonteerde brandstoftank. Deze methode van mengselinvoer naar de motorcilinders maakte het natte oliecarter van de motor mogelijk.
Het chassis was opnieuw volledig onafhankelijk geveerd, maar nu door middel van schroefveren die in oliedichte cilinders waren gemonteerd, waarbij de olie als demper fungeerde. De veren waren horizontaal aan de voorkant en verticaal aan de achterkant. De carrosserie was vervaardigd uit aluminium. Het remsysteem maakte gebruik van een kabelbediend systeem van het Bowden-type. De besturing gebeurde met tandheugel. De versnellingshendel was horizontaal net onder het stuur gemonteerd.
De auto was veel gestroomlijnder dan de vooroorlogse carrosserie, maar met een totale lengte van 12 voet 3 inch en een open carrosserie met twee of vier zitplaatsen was de auto echt te groot voor zijn motor en waren de prestaties slecht met een topsnelheid van slechts 55 mph (85 km/u). De auto was met £ 480 in 1948 ook erg duur, terwijl gezinsauto's voor £ 300 konden worden gekocht Er werden ongeveer 600 auto's geproduceerd en sommige werden geëxporteerd naar Australië, België, Denemarken, India en de Verenigde Staten.

Fabrikant       Lloyd  
Model 650  
Start van de productie  1946  
Einde van de productie 1950  
Carrosserietype roadster  
Aantal deuren 2  
Aantal zitplaatsen 4  
Motorpositie voorkant  
Stuur voorkant  
Brandstof benzine  
Aantal cilinders lijn 2  
Koeling vloeistof  
Capaciteit 654 cc 39,7 cu-inch
Boring 70,0 mm 2,756 inch
Compressieverhouding 6,5:1  
Motor tweetakt  
Brandstof systeem carburateur, 1 x Solex  
Max. vermogen [kW / pk / pk] 15 / 21 / 21 bij 3800 tpm  
Maximaal koppel [Nm / ft-lb] 25/18 bij 2450 tpm  
Versnellingsbak 3  
Wielbasis 2362 mm 93 inch
Voorste spoor  1168 mm 46 inch
Achterste spoor 1168 mm 46 inch
Lengte 3735 mm 147 inch
Breedte 1295 mm 51 inch
Hoogte 1320 mm 52 inch
Gewicht 610 kg 1345 pond
Maximum snelheid 95 km/u 59 mph

DWERGAUTOCLUB BELGIË IS EEN VERENIGING VOOR HET BEWAREN, HET RESTAUREREN EN HET AANMOEDIGEN TOT AANKOOP VAN ALLE MERKEN VAN DWERGAUTO'S.

WE BEOGEN HET VERSTREKKEN VAN INFORMATIE AAN ONZE LEDEN OMTRENT TECHNIEK, LITERATUUR EN AANSCHAF VAN WISSELSTUKKEN, EN OOK HET IN DE PUBLIEKE BELANGSTELLING BRENGEN VAN DE DWERGAUTO DOOR RONDRITTEN.