DWERGAUTOCLUB BELGIË IS EEN VERENIGING VOOR HET BEWAREN, HET RESTAUREREN EN HET AANMOEDIGEN TOT AANKOOP VAN ALLE MERKEN VAN DWERGAUTO'S.

WE BEOGEN HET VERSTREKKEN VAN INFORMATIE AAN ONZE LEDEN OMTRENT TECHNIEK, LITERATUUR EN AANSCHAF VAN WISSELSTUKKEN, EN OOK HET IN DE PUBLIEKE BELANGSTELLING BRENGEN VAN DE DWERGAUTO DOOR RONDRITTEN.

 

De Spaanse "Biscuter" 1951-1960

In Spanje waren alle wegen totaal vervallen na drie jaar burgeroorlog en vijf jaar afzondering wegens WOII, er was dus voornamelijk motorfietsindustrie. Er was dus alleen nog maar plaats voor kleine wagentjes.
Gabriel Voisin, een Franse ingenieur, was reeds bekend in de vliegtuigindustrie vooraleer hij auto's begon te produceren. Zijn kleine "Biscuter" had voorwielaandrijving (met een ketting op het rechter voorwiel) en een dwarsgeplaatste motor vooraan. De motor werd gestart met een koord net zoals uw grasmaaier. De topsnelheid bedroeg 75 km/u. Gewicht: 240 kg. de Biscuter werd vanaf 1951 vervaardigt door "Auto Nacional SA". Hij werd aangedreven door een ééncilinder tweetakt van 197cc van Villiers, had 4 versnellingen, zonder achteruitversnelling (pas in 1955 kreeg hij een achteruitversnelling) en twee zitplaatsen.

Aanvankelijk betond het chassis uit aluminium, pas later uit staalplaat. Geleidelijk aan kreeg het autootje ramen en deuren. Hij werd gemaakt als cabrio, coupé, van, en een stationwagen in hout. In 1956 werd een sportcoupé in kunststof aangeboden, waarvan er slechts enkele werden gebouwd. Je kan haast niet geloven dat de mensen het wagentje als ernstig beschouwden, men noemde het dan ook smalend "pantoffel", maar een 12000tal Spanjaarden deden dat wel tussen 1951 en 1960. En het moet gezegd dat het het meest populaire Spaanse wagentje was van die tijd.

Aangevuld door: Yvan Vertongen.
Biscúter (Spaanse uitspraak:  Biscooter) was een microcar vervaardigd in Spanje in het midden van de 20e eeuw.
Grondstoftekorten en de algemene economische problemen in Europa na de Tweede Wereldoorlog, maakte zeer kleine, zuinige auto's populair in heel wat landen. In Spanje, na de Spaanse burgeroorlog en het embargo uitgevaardigd door de Verenigde Naties tegen de dictatuur van generaal Francisco Franco, was de situatie nog erger. De combinatie van relatieve onderontwikkeling, oorlog, verwoesting en een internationaal handelsembargo zorgde ervoor dat het land op een veel lager economisch niveau stond dan de rest van West-Europa en dit  voor bijna twee decennia lang. Het land werd gedwongen om erzatzproducten te ontwikkelen voor de moeilijk importeerbare buitenlandse producten en technologieën. De Biscúter, klein, eenvoudig en goedkoop, zelfs voor microcarnormen, was een product van deze economische toestand en was zeer geschikt voor zijn tijd en markt.
De auto had eigenlijk zijn oorsprong in Frankrijk in de late jaren 1940, waar vliegtuigbouwer Gabriel Voisin een minimale auto had ontworpen genaamd de Biscooter. De speelse naam impliceerde dat de grootte zoiets was als deze van  twee motorscooters, of een scooter met vier wielen. Het ontwerp had geen belangstelling noch van constructeurs noch van consumenten tot uiteindelijk de licentie ging naar de Spaanse firma Autonacional S.A. uit Barcelona. Tegen de tijd dat hij werd geïntroduceerd in 1953, was de merknaam verspaansd tot Biscúter. De eerste auto had geen formele modelnaam en heette simpelweg de serie 100, maar al snel werd het bekend als de Zapatilla of klomp, genoemd naar een populaire lage hakken boerenslipper populair op dat moment.
Het succes van de Biscúter duurde ongeveer tien jaar en de autootjes werden een vertrouwd gezicht op Spaanse wegen. Ze maakten eveneens deel uit van de plaatselijke cultuur. ("Lelijk als een Biscúter" was een ingeburgerde uitdrukking). Extra’s zoals deuren en ramen, deden hun intrede en verscheidene verschillende carrosserievormen werden geproduceerd, met inbegrip van vrachtwagens, een elegante woodie stationwagen en een speelgoed-achtige sportwagen genaamd de Pegasín (kleine Pegaso).
In 1950 werd de Spaanse firma SEAT opgericht als nationale autofabrikant van het land, maar in eerste instantie zelfs de meest goedkope van haar ontwerpen werden beschouwd als luxe auto's, buiten het bereik van de gemiddelde Spaanse consument. Naarmate de tijd verstreek en een grotere mate van welvaart werd bereikt, begon SEAT een groter deel van de markt van de goedkopere auto’s in te nemen. In 1957 probeerde het bedrijf te scoren met de productie van een sportauto: de Biscuter Pegasin, in een poging om rijkere kopers aan te trekken. De styling was vergelijkbaar met de Pegaso Z-102. Het hielp niet veel. In de vroege jaren ' 60 werd de productie en verkoop van de  Biscúter na een totale productie van ongeveer 12.000 stuks. Men denkt dat bijna alle autootjes uiteindelijk gesloopt werden.
De Zapatilla was rudimentair met geen deuren of ramen of achteruitversnelling. De 1 cilinder, 197 cc, tweetakt motor produceerde 9 pk (7 kW), had een crank starter en dreef alleen het rechter voorwiel aan. Remmen was mogelijk door een ongewone drie-punt-systeem op de twee achterwielen. De carrosserie was uit aluminium hoewel later staal werd gebruikt.
 
Biscúter Zapatilla
De Biscuter was de meest succesvolle Spaanse brommobiel, en tegen het midden van de jaren vijftig zwermen er duizenden rond op het platteland. Die maker was de visionaire vliegtuigontwerper Gabriel Voisin, die de Biscooter in Frankrijk ontwierp als een minimaal voertuig voor de gewone man, dat tegen de laagst mogelijke kosten kon worden gebruikt. Omdat hij zijn Spartaanse auto niet in Frankrijk kon verkopen, gaf hij de licentie om hem te bouwen aan Autonacional SA. In juni 1953 reisde hij naar Barcelona om toezicht te houden op de productieregelingen, en de auto maakte dat jaar zijn debuut op de Feira de Muestras, de grote industriële beurs. in die stad.
Met een licht opnieuw ontworpen minimale carrosserie met bumpers, de motor vervangen door een Hispano-Villiers die het rechter voorwiel aandrijft, geen achteruitversnelling en alleen remmen op de transmissie en achterwielen, was de auto uniek onder zijn tijdgenoten. Het kreeg al snel de bijnaam Zapatilla, vanwege de pantoffels met open hakken die door boeren werden gedragen. De populaire naam, gecombineerd met een reeks testritten op bergpassen en op racecircuits, leverde hem een plekje in de harten van de mensen op.
Het eerste model, met aluminium carrosserie, was de 100, geproduceerd in drie series. In 1957 was de auto, die nu een stalen carrosserie had en 200 heette, verkrijgbaar met deuren en zijruiten, een achteruitversnelling en een elektrische starter. In 1960 was de verkoop sterk gedaald als gevolg van de invasie van de in Spanje gebouwde Fiats door SEAT, en de overgrote meerderheid van de Biscuters werd gesloopt.
Deze in Spanje gerestaureerde auto is een van de weinige overgebleven exemplaren.
Het is een van de latere 200-A-modellen met stalen carrosserie.
 
Technische fiche
Fabrikant: Autonacional SA, Barcelona, Spanje Chassis: Platform
Model: 200-A  Aantal geproduceerd: 12.000
Motor:  Hispano-Villiers 6M, 2-takt    
Carrosserie: staal Cilinderinhoud: 197 cc
Bouwjaar: 1953 - 1960 Ophanging voorzijde: spiraal
Aantal cilinders: 1 Overlevenden: weinigen
Paardenkracht: 9 Vering achter: veer
Lengte:  2560 mm Versnellingsbak:  3
Breedte: 1140 mm Gewicht: 295 kg
Besturing: Tandheugel en rondsel Starter:  Trek
Remmen: Kabel Elektriciteit: 12 V
4 wielen:  4,00 x 8 Topsnelheid: 76 km/u
 
 
Biscúter Commercial
Een aantrekkelijke variant was deze "houtachtige" stationwagenversie, genaamd Comercial, die voor zaken of plezier kon worden gebruikt. Net als de onofficiële "Zapatilla" had het ook een populaire naam: " la Rubia ".
Er werden drie configuraties aangeboden: alleen een enkele voorstoel, die maximale laadruimte bood. Ten tweede, slechts twee voorstoelen, met optimale bagageruimte achterin. En tot slot een volwaardige zitbank achterin, die op vrije dagen maximale ruimte biedt voor gezinsaccommodatie. Het chassis en de aandrijflijn waren identiek aan de andere Biscuters.
 
Technische fiche
Fabrikant: Autonacional SA, Barcelona, Spanje Chassis: Platform
Model: 200-C  Aantal geproduceerd: 20.000
Motor:  Hispano-Villiers 6M, 2-takt    
Carrosserie: staal en hout Cilinderinhoud: 197 cc
Bouwjaar: 1958 - 1960 Ophanging voorzijde: spiraal
Aantal cilinders: 1 Overlevenden: weinigen
Paardenkracht: 9 Vering achter: veer
Lengte:  2750 mm Versnellingsbak:  3
Breedte: 1110 mm Gewicht: 320 kg
Besturing: Tandheugel en rondsel Starter:  Dynastart
Remmen: Kabel Elektriciteit: 12 V
4 wielen:  4,00 x 8 Topsnelheid: 76 km/u
 
 
Biscúter Furgoneta 200-I
Enkele jaren na het verkrijgen van de licentie voor de bouw van de Biscuter produceerde de industrieel en politicus Jose Maria Marcet Coll naast de stationwagen model 200-C ook een puur industriële versie: de Biscuter "Furgoneta" in Barcelona, of "Furgon" in de Madrid-dialect. Geïntroduceerd in februari 1958, heette hij Type 200-I (voor "Industrieel") en was qua stijl vergelijkbaar met de carrosserie van de Citroen 2 CV-bedrijfswagen.
In tegenstelling tot de 200-C had de 200-I een vrachtwagenbak van hout en staal, die aan de zijkanten uitstak en hoger was dan het bestuurdersdak. De Biscuter was ook verkrijgbaar als Type 200-I-P (voor "Practicable") met een canvas zeildoek.
Door de economische opleving en de introductie van de SEAT 600 kon de Spaanse bevolking zich een voertuig uit de betere klasse veroorloven. De eens zo geliefde Biscuter daalde in populariteit.
 
Technische fiche
Fabrikant: Autonacional SA, Barcelona, Spanje Chassis: Platform
Model: 200-I  Aantal geproduceerd: 20.000
Motor:  Hispano-Villiers 6M, 2-takt    
Carrosserie: aluminium en hout Cilinderinhoud: 197 cc
Bouwjaar: 1958 - 1960 Ophanging voorzijde: spiraal
Aantal cilinders: 1 Overlevenden: weinigen
Paardenkracht: 9 Vering achter: veer
Lengte:  2950 mm Versnellingsbak:  3
Breedte: 1290 mm Gewicht: 315 kg
Besturing: Tandheugel en rondsel Starter:  Dynastart
Remmen: Kabel Elektriciteit: 12 V
4 wielen:  4,00 x 8 Topsnelheid: 75 km/u
 
 
Biscúter Pegasin
Vanwege de omzetdaling en dalende productieaantallen introduceerde Autonacional in de herfst van 1957 een aantrekkelijkere auto, een sportversie, genaamd 200-F. Dit model was bedoeld om de aantrekkingskracht op de markt voor een groter klantenbestand te vergroten door een stijlvolle miniatuur aan te bieden van de wereldberoemde "Spaanse Ferrari", de Pegaso Z-102, eveneens uit Barcelona.
Dit kleine voertuig had een tweekleurige kunststof carrosserie, een hard- en softtop en een motor van 9 pk. Hij kon slechts een topsnelheid van 75 km/u halen en kon daardoor niet serieus worden genomen.
Begin 1960 werden de laatste exemplaren van de Biscuter gebouwd. Met de komst van de Spaanse Fiats verdween de markt voor dit type voertuig geheel.
Er zijn zeer weinig voorbeelden bewaard gebleven.
 
Technische fiche
Fabrikant: Autonacional SA, Barcelona, Spanje Chassis: Platform
Model: M 200-F Aantal geproduceerd: 20.000
Motor:  Hispano-Villiers 6M, 2-takt    
Carrosserie: aluminium Cilinderinhoud: 197 cc
Bouwjaar: 1957 - 1960 Ophanging voorzijde: spiraal
Aantal cilinders: 1 Overlevenden: weinigen
Paardenkracht: 9 Vering achter: veer
Lengte:  2900 mm Versnellingsbak:  3
Breedte: 1260 mm Gewicht: 240 kg
Besturing: Tandheugel en rondsel Starter:  elektrisch
Remmen: Kabel Elektriciteit: 6 V
4 wielen:  4,00 x 8 Topsnelheid: 76 km/u
 
 
Voisin Biscooter
Gabriel Voisin was een excentriek genie. Als briljant ingenieur bewandelde hij zijn eigen weg door de twintigste eeuw, stond aan de wieg van de luchtvaart en bouwde prachtige klassieke auto's in de jaren twintig en dertig. Zijn bedrijf Aeromechanique werd in de roerige jaren veertig overgenomen door motorenbouwers Gnome en Rhone.
Hij ontwierp een zeer minimalistisch voertuig waarbij hij al zijn vaardigheden en kennis van de vliegtuigbouw gebruikte. Het debuut op de Autosalon resulteerde in meer dan 1.000 bestellingen, maar Voisin had over het project een conflict met de directeuren van G&R. Gnome & Rhone bouwde 16 exemplaren in de zomer van 1949. In oktober 1950 werd hij opnieuw ontworpen met lage carrosseriewanden, en in 1951 kreeg hij een grotere 197 cc Villiers-motor. Deze unieke auto heeft een zeer bijzondere cabrio carrosserie met ronde deuren. Hij is gebouwd als bijzondere vierzitter, volgens de blauwdruk van de auto die in het museum te zien is.
Voisin verkocht de licentie in juni 1953 aan de fabrikant Autonacional SA in Barcelona, die hem omdoopte tot Biscuter en vervolgens 20.000 exemplaren bouwde.
Deze unieke auto heeft een zeer bijzondere cabrio carrosserie met ronde deuren.
Hij werd gebouwd als een speciale vierzitter, mogelijk als prototype in 1957, hoewel deze auto technisch gezien een C-31 was en nooit in massaproductie werd geproduceerd.
 
Technische fiche
Fabrikant: Aeromecanique, Parijs, Frankrijk Chassis: geen
Model: C-31 Biscooter Aantal geproduceerd: 16
Motor:  Villiers    
Carrosserie: aluminium monocoque Cilinderinhoud: 197 cc
Bouwjaar: 1949 - 1953 Ophanging voorzijde: spiraal
Aantal cilinders: 1 Overlevenden: weinigen
Paardenkracht: 9 Vering achter: veer
Lengte:  2570 mm Versnellingsbak:  3
Breedte: 1210 mm Gewicht: 240 kg
Besturing: Tandheugel en rondsel Starter:  elektrisch
Remmen: Kabel Elektriciteit: 12 V
4 wielen:  4,00 x 8 Topsnelheid: 55 km/u
 

DWERGAUTOCLUB BELGIË IS EEN VERENIGING VOOR HET BEWAREN, HET RESTAUREREN EN HET AANMOEDIGEN TOT AANKOOP VAN ALLE MERKEN VAN DWERGAUTO'S.

WE BEOGEN HET VERSTREKKEN VAN INFORMATIE AAN ONZE LEDEN OMTRENT TECHNIEK, LITERATUUR EN AANSCHAF VAN WISSELSTUKKEN, EN OOK HET IN DE PUBLIEKE BELANGSTELLING BRENGEN VAN DE DWERGAUTO DOOR RONDRITTEN.