logo
Dwergautoclub België is een vereniging voor het bewaren, het restaureren en het aanmoedigen tot aankoop van alle merken van dwergauto's.
We beogen het verstrekken van informatie omtrent techniek, literatuur en aanschaf van wisselstukken, en ook het in de publieke belangstelling brengen van de dwergauto door rondritten.
logo
Yvan Vertongen

Yvan Vertongen

Een stukje historie over dwergauto's.

daf 750De Daffodil (type 30) werd in september 1961 geïntroduceerd, samen met de DAF 750. Beide types volgden de DAF 600 op, die nog een korte tijd leverbaar bleef. Het grootste verschil tussen de DAF 600 en de DAF 750 zat hem in een tot 750cc opgeboorde motor, die voor veel betere prestaties zorgde.

aws shopperNadat DAF 44 en 55 op de markt waren verschenen, werd het in '67 tijd om de Daffodil onder handen te nemen. De Daffodil werd voorzien van het nummer 33.

Om de betrouwbaarheid van de bubblecars te bewijzen, begon een Messerschmitt KR 200 op 29 augustus 1955 op de Hockenheimring met een recordrace van 24 uur. Het enigszins gewijzigde open voertuig, bekend als Super had alleen een smalle cockpit met kleine voorruit en achter de chauffeur een 'rib' tegen luchtwervelingen in plaats van de standaard plexiglazen koepel.

aws shopperTijdens de Tweede Wereldoorlog had Hub van Doorne een dwergautootje ontwikkeld, bijgenaamd De Regenjas, waarin Hubs ideaalbeeld van een kleine auto voor het volk naar voren kwam. De auto werd nooit in serieproductie genomen; het enige prototype werd aan een circus verkocht. Later kwam het in het DAF Museum in Eindhoven (Nederland) terecht.

Hoewel het voor iedereen duidelijk was dat de Messerschmitt KR 200 definitief zijn langste tijd had gehad, had de idealist Fend nog een verrassing voor vriend en vijand. De FMR Tg 500, waarbij de Tg stond voor Tiger, een naam die achteraf bleek te zijn gedeponeerd door Krupp, net als alle exotische diersoorten overigens.

Duitsland mocht na 1945 geen militaire industrie meer hebben, dus lagen de vliegtuigfabrieken van Messerschmitt, Heinkel en Dornier kompleet plat. Met kleine wagens was toen goed geld te verdienen want de mensen wilden zich verplaatsen na de donkere oorlogsjaren en dat liefst zo goedkoop mogelijk.

Alfredo Vignale werd geboren in 1913. Als zeventienjarige werkte hij voor Stabilimenti Farina, op dat moment geleid door Giovanni Farina, de oudere broer van Pinin. Hij was een allround technieker en zijn eerste stappen in de carrosserie deed hij wanneer hij een oude motorfiets ruilde voor een Fiat Topolino.

Normaal wordt de naam Vespa geassocieerd met de klassieke mollige scooter. Weinigen weten dat driewielers van Vespa goede diensten bewezen als lokale vervoermiddelen. In 1952 begon de firma in Genua met de ontwikkeling van een kleine wagen. Het prototype, met de afmetingen van een Goggo, werd in 1956 voorgesteld.

In juli 1950 namen de broers Stransky deel aan een wedstrijd van kleine auto's in hun land Tsjecho-Slowakije. František reed in de Oskar Jawa 250 en Mojmir reed met de Oskar DKW 350. Totaal namen 29 zelfgemaakte voertuigen deel. Mojmir behaalde toen zelfs een topsnelheid van 85 km, hetgeen hen deed besluiten om dat karretje in serie te gaan maken.

Pagina 1 van 4

Bestuur

Dries Meynckens
voorzitter

Patrick van Mol
ondervoorzitter

Kurt Peeters
secretaris

Lutgarde Covents
penningmeester

Firmin Peeters
technisch adviseur

Bankrekening nummer
ING : BE18 3631 4934 3765

Vergaderingen

Vergaderingen vinden plaats op  elke 2e donderdag van de maand.

hofvanlachenen

Hof van Lachenen
Mechelsesteenweg 81
2840 Rumst
Telefoon: 015 31 11 54
(Google Map)

 

Micocar kopen?

keep calm

DACB verkoopt geen dwergauto's, tenzij expliciet op deze website zijn opgenomen. Interesse? Kijk dan eens op:

Onze auto's

logoDwergautoclub België is een vereniging voor het bewaren, het restaureren en het aanmoedigen tot aankoop van alle merken van dwergauto's.

We beogen het verstrekken van informatie omtrent techniek, literatuur en aanschaf van wisselstukken, en ook het in de publieke belangstelling brengen van de dwergauto door rondritten.