logo
Dwergautoclub België is een vereniging voor het bewaren, het restaureren en het aanmoedigen tot aankoop van alle merken van dwergauto's.
We beogen het verstrekken van informatie omtrent techniek, literatuur en aanschaf van wisselstukken, en ook het in de publieke belangstelling brengen van de dwergauto door rondritten.
logo
woensdag, 04 juni 2014

Historie

door 
Een stukje historie over dwergauto's.

Heikel KabineMesserschmitt KabinenrollerIedereen herinnert zich nog de beginjaren 50, een periode direct na de tweede wereldoorlog waarin de motorisatie weer op gang gebracht werd. Met veel idealisme en creatieve ideeën werden weer scooters en zelfs miniwagens, meestal tweezitters, op de markt gebracht en al vlug ontstonden er merken zoals Messerschmitt Kabinenroller, BMW Isetta, Vespa 400, Zündapp Janus, Heinkel Kabine en vele anderen.

BMW IsettaVespa 400De belangstelling voor deze dwergauto's viel in de smaak en was betaalbaar voor de werkende klasse, waar ze ook voor bedoeld waren. Toch duurde de productie van deze microcars niet lang. Spoedig werden de kleine autofirma's overgenomen door financieel sterkere autoconstructeurs, met het verdwijnen van deze kleine autofirma's tot gevolg.

Eind jaren 60 waren reeds vele dwergautofabrikanten van de markt verdwenen of schakelden over op middenklassewagens.

TrabantZastavaIn de landen van het voormalige Oostblok, duurde de productie van kleine wagens veel langer: denken we maar eventjes aan de Trabant (DDR), de Zastava (Joegoslavië), de Yalta (USSR), de Velorex (Tsjecho-Slowakije), de Mikrus (Polen), ...

Tegenwoordig is de dwergauto (alsook de scooter) opnieuw beginnen "te leven" bij de oldtimervrienden: oude verroeste wrakken, die soms in ongelooflijke toestand verkeren, worden weer gerestaureerd en de wagentjes zijn soms beter dan deze die verkocht werden in de jaren 50.

Mikrus MR-300Yalta ZAZ-965AInmiddels werden er reeds vele oldtimerclubs opgericht die gezellige treffen en/of rally's organiseren. Sommige clubs zorgen zelfs, door hun bemiddeling, voor goedkopere wisselstukken (onderdelen) die moeilijk te vinden zijn voor hun leden.

Het ontstaan van de Vriendenkring

Zo als er misschien weinige weten, zijn er in de provincie Antwerpen nog vele bezitters van dwergauto's, die hun miniwagen in de schuur of garage hebben staan en er nooit mee op straat komen.

VelorexEen drietal vrienden (ook bezitters van dwergauto's) Dries Meynckens, Martin Stalman en Steve Van Doren onderzochten of er een behoefte was aan een vereniging voor dwergauto's, dit door verschillende (bij ons bekende) bezitters van dwergauto's aan te schrijven en uit te nodigen voor een bijeenkomst.

Zündapp JanusOp 8 oktober 2001 werd officieel de Vriendenkring van Dwergauto's opgericht te Duffel. Intussen is het ledenaantal reeds gestegen tot een 20-tal actieve leden. Tevens werd er bij de oprichting een grens gesteld: enkel auto's tot 700 cc worden toegelaten.

De leden steunen en helpen elkaar met alle oldtimerproblemen. Het is een enthousiaste groep met een gemeenschappelijke interesse, namelijk de historische dwergauto in stand houden.

Iedere tweede dinsdag van de maand vindt er een vergadering/praatavond plaats waar de gezamenlijke hobby besproken wordt.

Meer in deze categorie: Doelstellingen »

Ledengedeelte

Bestuur

Dries Meynckens
voorzitter

Patrick van Mol
ondervoorzitter

Kurt Peeters
secretaris
webmaster

Lutgarde Covents
penningmeester

Firmin Peeters
technisch adviseur

Bankrekening nummer
ING : BE18 3631 4934 3765

Vergaderingen

Vergaderingen vinden plaats op  elke 2e donderdag van de maand.

hofvanlachenen

Hof van Lachenen
Mechelsesteenweg 81
2840 Rumst
Telefoon: 015 31 11 54
(Google Map)

 

Micocar kopen?

keep calm

DACB verkoopt geen dwergauto's, tenzij expliciet op deze website zijn opgenomen. Interesse? Kijk dan eens op:

Onze auto's

logoDwergautoclub België is een vereniging voor het bewaren, het restaureren en het aanmoedigen tot aankoop van alle merken van dwergauto's.

We beogen het verstrekken van informatie omtrent techniek, literatuur en aanschaf van wisselstukken, en ook het in de publieke belangstelling brengen van de dwergauto door rondritten.