DWERGAUTOCLUB BELGIË IS EEN VERENIGING VOOR HET BEWAREN, HET RESTAUREREN EN HET AANMOEDIGEN TOT AANKOOP VAN ALLE MERKEN VAN DWERGAUTO'S.

WE BEOGEN HET VERSTREKKEN VAN INFORMATIE AAN ONZE LEDEN OMTRENT TECHNIEK, LITERATUUR EN AANSCHAF VAN WISSELSTUKKEN, EN OOK HET IN DE PUBLIEKE BELANGSTELLING BRENGEN VAN DE DWERGAUTO DOOR RONDRITTEN.

 

Portugal - 1952 - AGB en IPA

In de ogen van velen van de Portugezen was de auto-industrie gereduceerd tot één, misschien twee kleine of middelgrote succesvolle merken. De realiteit is dat deze industrie bijna net zo oud is als de auto zelf. We gaan in op de oprichting van ALBA. - IPA

AGB en IPA... ... Micro-auto's met een grote geschiedenis.

Na de nasleep van de Tweede Wereldoorlog werd in heel Europa geprobeerd kleine voertuigen te produceren, meestal aangedreven door tweetaktverbrandingsmotoren, met ultracompacte afmetingen en een lager gewicht. Dit concept, dat besparingen op alle niveaus mogelijk maakte, of het nu ging om grondstoffen, verbruik of onderhoud, zorgde ervoor dat de auto de massa's van het begin van de tweede helft van de twintigste eeuw kon bereiken. En hetzelfde zou gebeuren in Portugal.
"Een kleine, toegankelijke en zuinige auto, die een snel en veilig vervoermiddel zou kunnen bieden aan een kleiner deel van de markt" was het concept dat de ondernemer António Gonçalves Baptista begin jaren 50 gebruikte om zijn microcar, de AGB Lusito, te creëren.
De AGB bestond uit een 125cc tweetaktmotor, motorwielen en een karakteristiek carrosserie uit de jaren 50, de zogenaamde stroomlijning, die onevenredig blijkt te zijn in vergelijking met de dunne motorwielen.
De tweede, meer verfijnde versie van deze auto had een meer proportionele carrosserie, twee brede deuren en meer afgeronde hoeken, waardoor hij eruitzag als "een meer gewone auto". Dit prototype zou dan door het Directoraat-generaal Visie worden aangeduid als een quadrix vanwege zijn kleine formaat en lage vermogen. Het homologatieproces duurde 6 maanden en ontving de opmerking dat "in de manoeuvres waaraan het werd onderworpen, het voldoende stabiliteit en mobiliteit vertoonde. Alleen het comfort wordt aangetast door trillingen die variëren met het motortoerental." Om de negatieve onderdelen van haar beoordeling te verhelpen, heeft AGB daarom de winningsvergunning gekregen "op voorwaarde dat zij geen motoren, versnellings-bakken of koppelingen vervaardigt". Deze voorwaarde zou het hele verloop van het project onhaalbaar maken.

De evolutie tussen de eerste en tweede versie van AGB Lusito.

Tijdens een van António Baptista's reizen door het land in een poging zijn creatie te demonstreren, krijgt de Lusito echter pech in Porto de Mós. Daar repareert ingenieur João Monteiro Conceição het voertuig en vertelt dat hij aangenaam verrast was door het voertuig en zelfs geïnspireerd door de frustrerende geschiedenis van Lusito.
Met deze inspiratie besluit João Conceição zijn eigen auto te maken. João baseerde zich op het concept en de filosofie van Lusito en de mislukte homologatie ervan om het succes van zijn IPA te verzekeren. IPA, afkorting voor Portugese Automobielindustrie. Het was toen in 1956 dat het project begon, met behulp van een krachtigere 2-cilindermotor met 15 pk, vloeiender en modernere carrosserielijnen.
In 1958 werden al twee modellen van de IPA 300 gepresenteerd, een coupé en een 2+2. Het interieur bestond uit een eenvoudige verende stoel, vrij zuinig, een wit instrumentenpaneel met eenvoudige knoppen en een snelheidsmeter met ingebouwde kilometerteller. Het exterieur bestond uit een nep-koelrooster aan de voorkant en luchtroosters die zich achter de deuren en in de kofferbak bevonden om ja, de kleine motor achterin echt af te koelen. Een ander onderscheidend detail van de auto was het gebruik van zelfmoorddeuren, die de toegang van passagiers vergemakkelijkten, vooral in de 2+2-versie, rekening houdend met de afmetingen van het passagierscompartiment.

Alles was in het werk gesteld voor het succes van de IPA toen deze in 1958 op de Portugese industriebeurs werd gepresenteerd. Wat ontbrak was een beetje overheidssteun. De IPA 300 werd met veel media-aandacht en publieke aandacht ontvangen vanwege de bekendheid die hij heeft gemaakt door Portugezen. Het evenement werd gekenmerkt door de aanwezigheid van de president van de republiek, Craveiro Lopes en Marcello Caetano.

De definitieve versie van de IPA 300 Coupé

Met deze goedkeuring en dit bezoek hoopte João Monteiro Conceição van de regering het "voorlopige boekje voor circulatie en experimenten" te ontvangen dat de serieproductie van het voertuig zou versterken. Dat zou nooit gebeuren. De waarheid is dat António Ramalho, staatssecretaris van Industrie, fel gekant was tegen de productie van IPA, en er de voorkeur aan gaf dat Portugal alleen bezig is met het assembleren van voertuigen van Europese en Amerikaanse merken.
Dus, tot slot, het nationale project dat tot nu toe het dichtst bij serieproductie is geweest, is de IPA. En het is nooit in productie gekomen, niet door oorlog, veranderende regelgeving, maar eerder door overheidsbeslissingen.

DWERGAUTOCLUB BELGIË IS EEN VERENIGING VOOR HET BEWAREN, HET RESTAUREREN EN HET AANMOEDIGEN TOT AANKOOP VAN ALLE MERKEN VAN DWERGAUTO'S.

WE BEOGEN HET VERSTREKKEN VAN INFORMATIE AAN ONZE LEDEN OMTRENT TECHNIEK, LITERATUUR EN AANSCHAF VAN WISSELSTUKKEN, EN OOK HET IN DE PUBLIEKE BELANGSTELLING BRENGEN VAN DE DWERGAUTO DOOR RONDRITTEN.